Pelaajapolku

Mitä voimme tehdä valmentajina auttaaksemme nuoria jalkapalloilijoita olemaan parempia pelaajia. Pitäisikö kaikkien nuorten pelaajien valmennusfilosofian keskipisteenä olla pelaajien intohimon ja innostuksen ruokkiminen jalkapallon pelaamiseen? Vai halutaanko sen sijaan, että juniorivalmennuksen tavoitteena on tehdä pelaajista nopeammin kehittyviä, vahvempia, nopeampia, taitavampia ja luovemmin pelaavia kilpaurheilijoita, joita motivoi ensisijaisesti voittamisen kulttuuri.

AC Oulu – Jaro, 5.10.2019

Tavoite: annetaan pelaajille enemmän mahdollisuuksia voittaa. Jos haluat menestyä ja voittaa, sinun on asetettava selkeät tavoitteet. Ilman konkreettisia tavoitteita käy helposti niin, että sinulta puuttuu sekä suunta että mahdollisuudet voittaa.

Tavoitteiden asettaminen antaa sinulle myös vertailukohtia sen määrittämiseksi, onnistutko todella saavuttamaan tavoitteesi. Tavoitteiden määrittelyssä olisi myös syytä huomioida myös pelaajapolku, koska eri kehitysvaiheissa tarvitaan erilaisia tavoitteita ja tavoitteet todennäköisesti muuttuvat ja tarkentuvat vielä matkan aikana.

AC Oulu – Jaro, 5.10.2019

Nuorten pelaajien polun tulisi alkaa nuorimmista pelaajista ja päättyä nousujohteisesti ja tavoitteellisesti A-nuoriin. Seurojen pelaajapolun tarkoituksena on yleensä luoda yhteinen politiikka ja käytännöt pelaajien ja seuran kehittämiselle. Kuitenkin tällä hetkellä vallitseva trendi tuntuu olevan se, että pelaajapolku omassa seurassa päättyy jo C- tai B-juniori vaiheessa, jonka jälkeen siirrytään pelaamaan eritasoille esimerkiksi kolmoseen tai kakkoseen.

Pelaajapolun pitäisi olla käytännön ohjenuora toimenpiteisiin, joita pelaaja juniorivaiheessa tarvitsee. Siitä pitäisi siis löytyä esimerkiksi harjoituksiin ja elämänhallintaan liittyvät vaatimukset ja tavoitteet. Lisäksi pelaajapolussa tulisi huomioida myös muut elämänalueet, jotka liittyvät urheilijaksi kehittymiseen. Pelaajapolun luominen ja sen hiominen valmiiksi toimivaksi kokonaisuudeksi vaatii seuroilta paljon työtä ja pitkäjänteistä sitoutumista.

Toimivan pelaajapolun luomiseen tarvitaan kaikkien seuran organisaatiossa työskentelevien huippuammattilaisten panosta. Pelaajapolku on kuvaus siitä, kuinka matka kohti pelaajan ja seuran asettamia tavoitteita tapahtuu. Koska yksilöt etenevät omien yksilöllisten taipumustensa, motivaationsa ja harjoitusaktiivisuuden mukaisesti, ohjaa pelaajapolku konkreettisesti sekä valmentajia että pelaajia sen suhteen, mitä taitoja ja harjoitusmääriä sekä valmennuksen eri painopisteitä tulisi junioripelaajan eri ikävaiheissa olla.

Jalkapallossa joukkueella on vain yksi yhteinen päämäärä ja se on otteluiden voittaminen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sitoutuneita laadukkaan pelaajapolun läpikäyneitä pelaajia, jotka voivat yhdessä toteuttaa tämän päämäärän. Se että nuoret pelaajat oppivat jo juniorivaiheessa siihen, että on ihan ok hypätä seurasta toiseen, ei välttämättä kasvata omalle seuralle uskollisia ja sitoutuneita pelaajia, koska loppujen lopuksi näillä yhtenään seuraa vaihtaneilla junnuilla, ei ole taustalla yhtenäistä pelaajapolkua. Jos pelaaja ehtii juniorivuosien aikana pelata 3-5 eri seurassa, niin mikä tämän pelaajan kasvattajaseura on?

One Team One Dream!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s